Objavljeno: 19.8.2011 13:39:56
BLAGDAN VELIKE GOSPE 15.08.2011.
VELIKA GOSPA U TUHLJU 2011.

U Tuhlju je 15. kolovoza 2011. svečano proslavljena svetkovina Uznesenja Marijina na nebo kojoj je posvećena i župna crkva. Misno slavlje pred Lurdskom špiljom na otvorenom predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u koncelebraciji sa tuheljskim župnikom vlč. Josipom Vnučecom i svećenicima iz susjednih župa. Svetoj misi prethodila je procesija kroz centar Tuhlja u kojoj su djevojke u bjelini nosile tron sa Bogorodicom, a mladi u narodnim nošnjama prikazne darove. Svirao je puhački orkestar „Lipa“ Tuhelj, a uz crkveni zbor pjevali su i članovi KUD-a Naša Lipa Tuhelj. Sudjelovalo je veliko mnoštvo vjernika.
U homiliji se mons. Jezerinac osvrnuo na čitanje iz knjige Otkrivenja gdje apostol Ivan apokaliptičkim stilom stavlja slike nevolja i stradanja, upadljivo, ali dovoljno razumljivo. Žena ogrnuta suncem je ona u kojoj otačka tradicija prepoznaje Mariju, a Isus je to sunce koje sve osvjetljava. Dvanaest zvijezda koje danas imamo u zastavi Europske unije znače da se Europa može ujediniti samo pod uvjetom da kršćani žele prihvatiti Isusa i Mariju kao svjetlo. Zmaj sa sedam glava i deset rogova označava Rim koji je izgrađen na sedam brežuljaka, a rogovi su simbol 10 careva koji progone kršćane u prvim vremenima. Ipak, najžešći progoni dolaze u totalitarnim režimima, fašizmu, nacizmu, realsocijalizmu i komunizmu koji nameće ideologiju prislinog bratstva i jedinstva, a pravo jedinstvo se može ostvariti samo ako prihvatimo Boga kao Oca.
Marija u hvalospjevu zahvaljuje Bogu što ju je učino Majkom Spasitelja svijeta. Neka i u nama duša Marijina slavi Gospodina. Zahvaljujemo Bogu jer smo se našli na udaru Zmaja koji je sve htio spaliti. Ali branitelji su s molitvom i pjesmom na usnama obranili Domovinu. Ovaj nas dan podsjeća na dostojanstvo ljudskog tijela i  vjeru u uskrsnuće mrtvih. Ističe se poruka kvalitetnijeg života u kojem je Marija naša prethodnica te svijetli kao znak pouzdane nade i utjehe. Pozvani smo na svetost, a to znači da nedjelja ne bi trebala proći bez mise koja je svjetlo za čitav tjedan. Među nama ima mnoštvo svetih, jednostavnih ljudi iz čijeg lica zrači dobrota, a možda nikad neće biti proglašeni svetima. Na tome trebamo biti zahvalni te živjeti u prijateljstvu s Bogom što znači živjeti uskrsnuće, zaključio je mons. Jezerinac.
Mladi u narodnim nošnjama su kao dar prinijeli vodu, kruh, vino, zipku i krunicu. Voda je znak krštenja i kršćanske radosti koju bismo trebali širiti. Kruh podsjeća da molimo Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju, jer prošle je godine u Tuhlju proslavljena zlatna misa vlč. Zlatka Tržoka, prve nedjelje u rujnu bit će proslavljena zlatna misa vlč. Franje Glasa, a od posljednje mlade misu u Tuhlju prošlo je četrdesetak godina. Vino podsjeća na Krv Kristovu koja se već 600 godina posebno časti u Ludbregu. Zipka je znak Godine obitelji i pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj te ohrabrenja obiteljima da se raduju očinstvu i majčinstvu. Krunica je simbol Domovinskog rata, a današnja kriza nas usmjerava da ponovno molitvom obnovimo Hrvatsku.
Na kraju misnog slavlja župnik vlč. Josip Vnučec zahvalio je svima na suradnji u proteklih 6 godina te pozvao da jednako srdačno surađujemo i sa novim župnikom. Župljani su kao dar predali sliku Tuhlja, rad Lilijane Javorić Ilić te košaru crvenih ruža. U govoru je pastoralna vijećnica Pavica Iveković istaknula: „Kao da ste jučer došli u našu župu, a prošlo je već šest godina otkad ste postali našim župnikom, župnikom župe Uznesenja Blažene Djevice Marije ovdje u Tuhlju. A danas se već opraštamo s Vama jer odlazite na službu u novu župu. I ne možemo sakriti tugu i žaljenje jer osjećamo da smo još mnogo toga trebali napraviti zajedno.“
Zahvalila je za radost u euharistijskim slavljima, za nadahnute propovijedi, za temeljito pripremanje prvopričesnika i krizmanika, za povjerenje prema vjernicima laicima, za trud oko uređenja okoliša crkve. „Nedostajat će nam trenuci kad ste uzeli gitaru u ruke i zapjevali s djecom na misi. Kapela Majke Božje Lurdske nek nas uvijek podsjeti na Vas i Vaše hodočasničko poslanje po kojemu ste prepoznati u Crkvi u Hrvata. I na kraju, hvala Vam za sve one tople riječi, savjete, podršku, duhovitost i srdačnost kojima  ste ispunjavali naše susrete i poticali nas da postajemo bolji ljudi.“ Na kraju su svi zajedno s mons. Jezerincem zapjevali Falu. Nakon svete mise vjernici su počastili Blaženu Djevicu Mariju ophodom oko oltara, pjevanjem marijanskih pjesama, i osobnom pobožnošću u tišini.